In een tijd waarin duurzaam steeds belangrijker wordt voor huishoudens, groeit de vraag naar oplossingen voor hernieuwbare energie in hoog tempo. Voor velen begint het avontuur met zonnepanelen, wat een uitstekende stap richting het opwekken van schonere energie. Maar wat als je ’s nachts of op bewolkte dagen niet genoeg energie opwekt? Dit is waar het concept van thuisbatterijen een rol begint te spelen. Hoeveel kWh aan thuisbatterijen je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Dit artikel zullen wij je helpen om een antwoord te vinden op deze cruciale vraag en om je reis naar een duurzamere levensstijl vorm te geven met de juiste thuisbatterij in huis.
Begrijp thuisbatterij systemen en de voordelen
Een thuisbatterij is een opslagsysteem voor elektriciteit dat wordt geladen met overtollige elektriciteit, meestal afkomstig van zonnepanelen. Het belangrijkste voordeel is dat het je in staat stelt om de zelfopgewekte energie te gebruiken op momenten dat het systeem geen energie opwekt, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Bij stroomstoringen kan een thuisbatterij ook fungeren als backupbron.
Factoren waarmee je rekening moet houden
Een thuisbatterij moet passen bij de behoeften van je huishouden. Hier zijn enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden bij het bepalen van je vereiste capaciteit.
Energieverbruikspatronen
Kom erachter wat je energieverbruikspatronen zijn, om te bepalen wanneer je de meeste energie gebruikt en hoeveel dit is. De piekmomenten, zoals wanneer je kookt of elektrische auto oplaadt, zijn hierbij van belang.
Capaciteit van zonnepanelen
De capaciteit van je zonnepanelen bepaalt hoe snel je een batterij kunt opladen wanneer er onvoldoende zonlicht is om direct aan je energiebehoefte te voldoen.
Back-up energiebehoefte
Als back-up voor noodgevallen is het van belang om te weten hoe lang je met een batterij wilt kunnen werken zonder opladen, wat je in staat stelt om het juiste batterijformaat vast te stellen.
Het berekenen van je kWh behoefte
Het bepalen van de hoeveelheid kWh-batterijcapaciteit die je nodig hebt, vereist een nauwkeurige berekening op basis van je verbruikspatronen. Hier is hoe je begint.
Om te berekenen hoeveel kWh je thuisaccu nodig heeft, kun je gebruikmaken van de volgende formule:
KWh benodigd = kWp van je zonnepanelen installatie x 1 à 1,5 kWh
Waarbij:
- “KWh benodigd” de geschatte capaciteit van je thuisaccu in kilowattuur (kWh) is.
- “kWp van je zonnepanelen installatie” het vermogen van je zonnepanelen in kilowattpiek (kWp) is.
- “1 à 1,5 kWh” een schatting is van de hoeveelheid energie die je thuisaccu nodig heeft om de overdag opgewekte zonne-energie op te slaan voor gebruik ’s avonds en ’s nachts.
Bijvoorbeeld, als je zonnepanelen installatie 6 kWp aan stroom produceert, zou je een thuisaccu nodig hebben van:
KWh benodigd = 6 kWp x 1 à 1,5 kWh = 6 à 9 kWh
Dit betekent dat je thuisaccu ergens tussen de 6 kWh en 9 kWh zou moeten hebben om de energie van je zonnepanelen efficiënt op te slaan en te gebruiken.
Let op: deze formule geeft slechts een indicatie van hoeveel kWh je thuisaccu nodig heeft. De exacte accucapaciteit laat je best berekenen door een thuisbatterij installateur.
Kies de juiste thuisbatterij
Er zijn verschillende soorten batterijen beschikbaar, elk met hun eigen set eigenschappen en kosten. Zo kun je kiezen tussen een thuisbatterij van 5 kWh, thuisbatterij van 10 kWh, thuisbatterij van 15 kWh, of zelfs een thuisbatterij van 100 kWh. Hier zijn enkele andere keuzes waar je voor staat bij het selecteren van een thuisbatterij.
Typen thuisbatterijen
- Lithium-ionbatterijen: duurzaam en compact met een lange levensduur.
- Loodzuurbatterijen: minder duurzaam, maar vaak de goedkoopste optie.
- Flowbatterijen: een opkomende technologie met een lange levensduur, maar hoge kosten.
Overweeg de kosten
De kosten van een thuisbatterij zijn meer dan alleen de aanschafprijs. Houd rekening met onderhoudskosten en de kosten voor installatie.
Punt van prestaties en garantie
Kijk ook naar de prestaties van de batterij onder verschillende omstandigheden, en zorg ervoor dat de garantieperiode voldoende lang is om je investering te beschermen. Zo weet je zeker dat je energie kunt besparen op de lange termijn.
Installatie en onderhoud van je thuisbatterij
Het installatieproces van een thuisbatterij is complex en het wordt aanbevolen om een professional in te schakelen om dit te doen. Na de installatie moet je regelmatig onderhoud uitvoeren om de optimale prestaties te behouden.
Professionele installatie
Een professional kan bepalen waar en hoe je batterij wordt geplaatst voor effectieve prestaties en kan de batterij aansluiten op je bestaande elektrische installatie.
Onderhouden voor optimale werking
Controleer regelmatig de staat van je batterij, inclusief de laadtoestand en de verbindingen, om ervoor te zorgen dat deze klaar is wanneer je hem nodig hebt.
Duurzaamheid als levensstijl
Investeren in een thuisbatterij is niet alleen een praktische stap om je huis onafhankelijker te maken van het elektriciteitsnet, het is helpt ook bij een duurzame levensstijl. Door de juiste thuisbatterij te kiezen en deze op de juiste manier te gebruiken, geniet je niet alleen van onafhankelijkheid en veiligheid, maar draag je ook bij aan een schonere toekomst voor ons allemaal. Nu je een beter inzicht hebt in hoeveel kWh aan thuisbatterij je nodig hebt, ben je goed op weg naar een energiezuinig huis dat volledig is voorbereid op de uitdagingen van de moderne tijd.