Blog | FAQ | Contact

Hoe een zakelijk batterijsysteem jouw bedrijf kan helpen verduurzamen

Hoe een zakelijk batterijsysteem jouw bedrijf kan helpen verduurzamen

Hoe een zakelijk batterijsysteem jouw bedrijf kan helpen verduurzamen

Hoe een zakelijk batterijsysteem jouw bedrijf kan helpen verduurzamen

In de snel evoluerende wereld van groene energie en duurzaamheid, zijn slimme batterijopslagsystemen een gamechanger voor bedrijven. Als je een kleine tot middelgrote onderneming runt of impact wil maken met groene energie, dan zou dit wel eens de schakel kunnen zijn die je nodig hebt om kosten te besparen en je bedrijf efficiënter te laten werken.

Wat is een zakelijk batterijsysteem?

Een zakelijk batterijsysteem is een geavanceerd energieopslagsysteem dat ontworpen is om de energiekosten te optimaliseren en de efficiëntie van energiegebruik te verbeteren in commerciële omgevingen. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om energie op te slaan tijdens daluren en te gebruiken tijdens piekuren, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen.

De voordelen van een slim batterijsysteem

Een slim aangestuurd batterijsysteem biedt diverse voordelen die verder gaan dan eenvoudige energiebesparing. Deze systemen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van de energiekosten, het verhogen van de efficiëntie en het bevorderen van duurzaamheid binnen je bedrijf.

Peakshaving voor lagere energiekosten

Een van de meest aantrekkelijke voordelen van een slim batterijsysteem is peakshaving. Dit systeem slaat energie op tijdens de daluren, wanneer de energieprijzen lager zijn, en gebruikt deze opgeslagen energie tijdens piekuren. Dit helpt om de piekbelasting te verminderen en de kosten die gepaard gaan met de overschrijding van het gecontracteerde transportvermogen te vermijden.

Hoe werkt peakshaving?

Peakshaving werkt als een buffer. Wanneer je bedrijf op het punt staat om over de piekbelasting heen te gaan, zal het systeem automatisch overschakelen naar de opgeslagen energie. Hierdoor vermijd je hoge piekbelastingstarieven en behoud je een consistent energieniveau.

Besparingen berekenen met peakshaving

Het financiële voordeel van peakshaving kan aanzienlijk zijn, vooral voor bedrijven met variabele energievraag. Door energie op te slaan tijdens goedkope uren en te gebruiken tijdens dure uren, kunnen de energiekosten drastisch worden verminderd.

Voorbeeld van peakshaving in actie

Stel je voor dat je een fabriek runt die gedurende de dag een hoge energiebehoefte heeft. Door een slim batterijsysteem te implementeren, kun je de energie opslaan die ’s nachts is opgewekt en deze gedurende de dag gebruiken wanneer de energieprijzen pieken. Dit kan resulteren in duizenden euro’s aan besparingen per jaar.

Optimalisatie van zelfconsumptie

Een ander cruciaal voordeel van een zakelijk batterijsysteem is de optimalisatie van zelfconsumptie. Dit betekent dat het systeem de eigen opgewekte energie, zoals zonne-energie, optimaal benut, waardoor de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet wordt verminderd.

Verhoog de zelfconsumptie tot 75%

Door de zelfconsumptie van opgewekte energie te verhogen, kan een bedrijf tot wel 75% van zijn energiebehoefte dekken met duurzame bronnen. Dit niet alleen de energiekosten verlaagt, maar ook de ecologische voetafdruk van het bedrijf verkleint.

Fluctuerende energieprijzen vermijden

Zelfconsumptie helpt bedrijven ook om te ontsnappen aan de grillen van fluctueren energieprijzen. Door meer gebruik te maken van zelf opgewekte energie, kunnen bedrijven zich beter beschermen tegen prijsstijgingen op de energiemarkt.

Voorbeeld van zelfconsumptie

Neem bijvoorbeeld een kantoorgebouw dat zonnepanelen op het dak heeft geïnstalleerd. Door een batterijsysteem te gebruiken, kan het gebouw de overdag opgewekte zonne-energie opslaan en deze gebruiken tijdens de piekuren in de avond. Dit verhoogt de zelfconsumptie en vermindert de energiekosten.

Besparing op de stroomrekening

Een slim batterijsysteem kan bedrijven helpen om hun stroomrekening te verlagen door automatisch op te laden wanneer de energieprijzen laag zijn en de opgeslagen energie te gebruiken tijdens dure piekuren.

Automatisch laden bij lage energieprijzen

Het systeem is geprogrammeerd om energie op te slaan tijdens daluren, wanneer de prijzen het laagst zijn. Dit betekent dat je bedrijf altijd profiteert van de goedkoopst mogelijke energie.

Gebruik opslag tijdens dure pieken

Wanneer de energieprijzen pieken, schakelt het systeem automatisch over naar de opgeslagen energie. Dit helpt bedrijven om hoge energiekosten te vermijden en zorgt voor een constante energiestroom.

Voorbeeld van kostenbesparing

Stel je voor dat je een klein productiebedrijf runt dat ’s nachts minder energie gebruikt. Door een batterijsysteem te gebruiken, kun je ’s nachts energie opslaan wanneer de prijzen laag zijn en deze gedurende de dag gebruiken, waardoor je energiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Onbalanssturing voor financiële compensatie

Een bijkomend voordeel van een slim batterijsysteem is de mogelijkheid om te helpen bij het balanceren van het elektriciteitsnet. Dit kan leiden tot financiële compensaties voor je bedrijf.

Energie opslaan bij overschotten

Wanneer er een overschot aan energie op het net is, kan je batterijsysteem deze energie opslaan. Dit helpt om het net te stabiliseren en voorkomt verspilling van energie.

Energie vrijgeven bij tekorten

Op momenten van energietekorten kan het systeem de opgeslagen energie vrijgeven. Dit helpt niet alleen het net te stabiliseren, maar kan ook leiden tot financiële compensaties voor je bedrijf.

Voorbeeld van onbalanssturing

Bijvoorbeeld, een groot warenhuis met een batterijsysteem kan energie opslaan tijdens periodes van overschot en deze vrijgeven tijdens piekuren. Dit helpt niet alleen om het net te balanceren, maar levert ook extra inkomsten op voor het warenhuis.

Verhogen vermogen voor grootverbruikers

Voor grote bedrijven met een hoge energiebehoefte, zoals fabrieken of kantoren met laadpalen, biedt een batterijsysteem een energiebuffer zonder de noodzaak van dure netuitbreidingen.

Energiebuffer creëren

Een batterijsysteem kan dienen als een buffer voor nieuwe grootverbruikers, zoals elektrische laadpalen. Dit betekent dat bedrijven hun energiecapaciteit kunnen verhogen zonder kostbare infrastructuurupgrades.

Voorkom netuitbreiding

Door een batterijsysteem te gebruiken, kunnen bedrijven de noodzaak van dure netuitbreidingen vermijden. Dit bespaart niet alleen geld, maar vermindert ook de afhankelijkheid van het traditionele elektriciteitsnet.

Voorbeeld van vermogensverhoging

Stel je voor dat je een kantoor runt met meerdere laadpalen voor elektrische voertuigen. Door een batterijsysteem te installeren, kun je ervoor zorgen dat deze laadpalen altijd voldoende energie hebben, zonder dat je het elektriciteitsnet hoeft uit te breiden.

Noodstroomvoorziening voor energiezekerheid

Een van de meest cruciale toepassingen van een zakelijk batterijsysteem is de mogelijkheid om te fungeren als noodstroomvoorziening. Dit zorgt voor energiezekerheid tijdens stroomuitval.

Automatische overschakeling naar noodstroom

Het systeem schakelt automatisch over naar noodstroomvoorziening bij een stroomuitval. Dit betekent dat je bedrijf altijd operationeel blijft, zelfs tijdens stroomonderbrekingen.

Voorkom bedrijfsonderbrekingen

Noodstroomvoorziening helpt bedrijven om bedrijfsonderbrekingen te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die afhankelijk zijn van een constante energiestroom, zoals productiebedrijven of datacenters.

Voorbeeld van noodstroomvoorziening

Stel je voor dat je een datacenter runt dat 24/7 operationeel moet blijven. Met een batterijsysteem kun je ervoor zorgen dat je altijd back-up energie hebt, waardoor je bedrijf continu kan blijven draaien, zelfs tijdens stroomuitval.

Conclusie

Een slim aangestuurd batterijsysteem biedt tal van mogelijkheden voor bedrijven om hun energiekosten te verlagen, de efficiëntie te verhogen en bij te dragen aan duurzaamheid. Van peakshaving en zelfconsumptie tot onbalanssturing en noodstroomvoorziening, de voordelen zijn duidelijk en talrijk.

Vooral een thuisbatterij van 50 kWh en een thuisbatterij van 100 kWh zijn bijzonder interessant voor grotere bedrijven. Deze systemen kunnen aanzienlijke hoeveelheden energie opslaan, wat essentieel is voor bedrijven met hoge energiebehoeften. Ze helpen niet alleen om de energiekosten te beheersen, maar ook om bij te dragen aan een stabieler en duurzamer elektriciteitsnet.

Als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van hoe een batterijsysteem jouw bedrijf ten goede kan komen, neem dan contact op met een van onze experts. Samen kunnen we de beste oplossingen vinden om jouw bedrijfsdoelen te bereiken en een duurzame toekomst te creëren.

Meer blogs