Blog | FAQ | Contact

IP-classificatie

De IP-classificatie (Ingress Protection) is een standaard die de mate van bescherming aangeeft die elektrische behuizingen bieden tegen externe invloeden zoals stof, vuil en vocht. Deze classificatie wordt internationaal gebruikt en is cruciaal voor het beoordelen van de geschiktheid van apparatuur voor gebruik onder verschillende omgevingsomstandigheden. De IP-classificatie wordt meestal uitgedrukt als ‘IP’ gevolgd door twee cijfers.

Betekenis van de cijfers

  1. Eerste cijfer: dit cijfer geeft de mate van bescherming tegen vaste deeltjes zoals stof aan. De schaal loopt van 0 (geen bescherming) tot 6 (volledig stofdicht).
  2. Tweede cijfer: dit cijfer geeft de mate van bescherming tegen vloeistoffen aan. De schaal loopt van 0 (geen bescherming) tot 9K (bescherming tegen hoge druk, hoge temperatuur waterstralen).

Voorbeelden

  • IP67: de ‘6’ duidt aan dat het apparaat volledig beschermd is tegen stof, en de ‘7’ betekent dat het apparaat bestand is tegen onderdompeling in water tot een diepte van 1 meter voor maximaal 30 minuten.
  • IP54: de ‘5’ geeft aan dat het apparaat enigszins beschermd is tegen stof dat schadelijk zou kunnen zijn voor de werking van het apparaat, en de ‘4’ geeft aan dat het beschermd is tegen spatten van water uit alle richtingen.

Belang van IP-classificatie

De IP-classificatie is vooral belangrijk voor apparaten die in uitdagende omgevingen worden gebruikt, zoals buiten, in industriële settings of in vochtige of stoffige ruimtes. Het kiezen van apparatuur met de juiste IP-classificatie zorgt ervoor dat de apparatuur veilig en effectief kan functioneren onder deze omstandigheden, wat helpt om de duurzaamheid en betrouwbaarheid te verhogen. Voor consumentenelektronica, zoals smartphones en draagbare luidsprekers, is een hoge IP-classificatie een verkoopargument, vooral voor gebruikers die dergelijke apparaten in de buitenlucht of in de buurt van water willen gebruiken.