Blog | FAQ | Contact

Load shifting

Load shifting is een strategie om het energieverbruik te verplaatsen van tijden met hoge vraag (en vaak hogere kosten) naar tijden met lagere vraag. Dit is vooral relevant in huishoudens met thuisbatterijen, waarbij energie kan worden opgeslagen wanneer deze goedkoop of overvloedig beschikbaar is (bijvoorbeeld tijdens daluren of wanneer er een overschot aan zonne-energie is), om vervolgens gebruikt te worden tijdens piekuren wanneer de energie duurder is.

Load shifting helpt niet alleen de energiekosten te verminderen door gebruik te maken van lagere tarieven tijdens daluren, maar draagt ook bij aan een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet. Door de energievraag tijdens piekuren te verminderen, kunnen huishoudens helpen piekbelastingen op het net te verlagen, wat resulteert in minder stress op het elektriciteitsnet en een stabielere energievoorziening.

Voor huishoudens met zonnepanelen en thuisbatterijen stelt load shifting hen in staat om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan tijdens zonovergoten uren en deze energie te gebruiken tijdens avonduren of op bewolkte dagen, waardoor hun afhankelijkheid van het net verder wordt verminderd en hun energieonafhankelijkheid wordt vergroot.