Blog | FAQ | Contact

Peak shaving

Peak shaving is een energiebeheer strategie die gebruikt wordt om de maximale vraag naar elektriciteit tijdens piek verbruiksperioden te verlagen. Dit wordt vaak gedaan om hoge kosten te vermijden die geassocieerd zijn met de piektarieven die veel energiebedrijven in rekening brengen.

Tijdens piekuren, wanneer de vraag naar elektriciteit en de kosten het hoogst zijn, kan het gebruik van opgeslagen energie uit een thuisbatterij of het verminderen van het energieverbruik helpen om de belasting op het elektriciteitsnet te verlagen. Dit niet alleen vermindert de energiekosten door het vermijden van hoge piektarieven, maar het helpt ook de stabiliteit van het net te verbeteren door het verminderen van de algehele vraag tijdens deze kritieke tijden.

Peak shaving kan bijzonder nuttig zijn voor bedrijven en huishoudens die te maken hebben met vraaggestuurde tarieven of capaciteitstarieven, waarbij de kosten niet alleen gebaseerd zijn op de hoeveelheid verbruikte energie, maar ook op het hoogste niveau van vraag gedurende een bepaalde periode. Door deze pieken in energieverbruik te verminderen, kunnen energiekosten aanzienlijk worden verlaagd en kan men efficiënter gebruik maken van beschikbare energiebronnen.

thuisbatterij-100-kWh