Blog | FAQ | Contact

Een lagere energiefactuur? Maak je woning vandaag nog duurzaam!

Een lagere energiefactuur? Maak je woning vandaag nog duurzaam!

Een lagere energiefactuur? Maak je woning vandaag nog duurzaam!

Een lagere energiefactuur? Maak je woning vandaag nog duurzaam!

Als eco-bewuste en energiezuinige huiseigenaar ben je waarschijnlijk voortdurend op zoek naar manieren om je energieverbruik te verminderen en duurzamer te leven. Een van de meest directe voordelen van duurzame maatregelen is een lagere energiefactuur. In dit artikel bespreken we enkele effectieve stappen die je kunt nemen om je woning energiezuiniger te maken en je energiekosten te verlagen.

Isolatie brengt onmiddellijk op

Isolatie is zonder twijfel een van de belangrijkste maatregelen om je woning energiezuiniger te maken. Een goed geïsoleerd huis of appartement verbruikt aanzienlijk minder energie. Hoe minder je hoeft te verwarmen, hoe lager je kosten. Daarom merk je het meteen in je portemonnee als je je woning laat isoleren. Bovendien zal je huis veel comfortabeler zijn. Gedaan met een gevoel van tocht of ruimtes die je maar niet goed opgewarmd krijgt. Ook tijdens hete zomers zal je blij zijn met degelijke isolatie omdat het voorkomt dat het te warm wordt in huis.

  • Dakisolatie: een groot deel van de warmte in huis ontsnapt via het dak. Door je dak goed te isoleren, kun je al een aanzienlijk verschil maken in je energieverbruik.
  • Spouwmuurisolatie: het isoleren van de spouwmuren is een relatief eenvoudige en kosteneffectieve manier om warmteverlies te verminderen.
  • Vloerisolatie: vergeet ook niet de vloeren te isoleren, vooral als je woning een onverwarmde kelder of kruipruimte heeft.

Wek je eigen energie op met zonnepanelen

Je eigen energie opwekken met zonnepanelen blijft een slimme keuze. De meest voordelige energie is de energie die je niet van het net hoeft te halen. Zeker nu het capaciteitstarief is ingevoerd. Om ten volle van je zonnepanelen te genieten, maak je best zoveel mogelijk gebruik van de stroom die ze opwekken op dat moment zelf. Tussen 11 en 15 uur wek je de meeste zonne-energie op, met een piek rond 13 uur. Schakel daarom op die momenten, ook wanneer je niet thuis bent, je elektrische toestellen, boilers of warmtepompen in.

  • Plaatsing en oriëntatie: zorg dat je zonnepanelen correct worden geplaatst en optimaal zijn georiënteerd ten opzichte van de zon.
  • Onderhoud: regelmatig onderhoud en reiniging van je zonnepanelen zorgen voor een maximale opbrengst.

Laat je zonnepanelen volledig renderen

Door de invoering van het capaciteitstarief verbruik je best zo weinig mogelijk tijdens piekmomenten. In dat opzicht zijn thuisbatterijen een handige manier om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Energie die je tijdelijk te veel opwekt, gaat namelijk niet terug naar het elektriciteitsnet, maar wordt opgeslagen in de thuisbatterij. Deze energie kan je vervolgens op een later tijdstip zelf gebruiken. Bijvoorbeeld ’s nachts als je zonnepanelen niet werken. Of overdag tijdens piekmomenten waarop je verbruik hoger ligt dan wat je zonnepanelen opbrengen.

  • Thuisbatterijen: door een thuisbatterij te installeren, kun je de overtollige energie die je zonnepanelen opwekken opslaan en later gebruiken.
  • Slimme energiemeters: overweeg de installatie van slimme energiemeters om je energieverbruik beter te monitoren en te optimaliseren.

Begin met het verduurzamen van jouw woning

Door je woning goed te isoleren, zonnepanelen te installeren en gebruik te maken van thuisbatterijen, kun je je energiekosten aanzienlijk verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld. Het is een investering die zich op de lange termijn zowel financieel als ecologisch terugbetaalt. Start vandaag nog met het verduurzamen van je woning en profiteer van een lagere energiefactuur en een hoger wooncomfort.

Kies een beschikte thuisbatterij voor jouw woonsituatie

Bij Renewatt leveren we verschillende thuisbatterijen waardoor we jouw huis efficiënter, duurzamer en minder afhankelijk van het elektriciteitsnet kunnen maken. Onze compacte 5 kWh thuisaccu is perfect voor kleine huishoudens die net beginnen met het opslaan van zonne-energie en hun eerste stappen willen zetten naar energieonafhankelijkheid. Voor middelgrote huishoudens bieden we de 10 kWh thuisaccu, die voldoende capaciteit biedt om een aanzienlijk deel van het dagelijkse energieverbruik op te slaan. De 15 kWh thuisaccu is ideaal voor grotere huishoudens die hun energiekosten aanzienlijk willen verlagen en hun ecologische voetafdruk verder willen verkleinen door meer zelf opgewekte energie te benutten.

Voor grote woningen of huishoudens met een zeer hoog energieverbruik bieden we de 20 kWh thuisaccu, die voldoende opslagcapaciteit heeft om nog meer onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet te bieden en te zorgen voor een stabiele en betrouwbare energievoorziening. Voor zeer grote woningen of kleine bedrijven hebben we de 50 kWh thuisaccu, die maximale energie-onafhankelijkheid mogelijk maakt en voldoende capaciteit biedt om een groot deel van de energiebehoefte op te slaan, zelfs tijdens piekuren. Ten slotte biedt onze 100 kWh thuisaccu de ultieme oplossing voor grote bedrijven of zeer energie-intensieve huishoudens, waardoor je vrijwel volledig zelfvoorzienend kunt zijn en optimaal gebruik kunt maken van jouw eigen duurzame energiebronnen.

Meer blogs